Bedrijven Den-Bosch

Natuursteenbedrijven in Den-Bosch. Er zijn 2 natuursteenbedrijven gevonden rond de plaats Den-Bosch, bekijk de informatie over natuursteenbedrijven.

Composiet & keramiek

Composiet & keramiek zijn uit de hele wereld afkomstig maar vaak ook uit de landen waar de natuursteen vandaan komt. Composiet & keramiek zijn net als vele natuursteensoorten in verschillende kleuren, uitvoeringen, afwerkingsmogelijkheden en afmetingen te verkrijgen. Het verschil tussen natuursteen en Composiet & keramiek is dat natuursteen rechtstreeks uit de natuur komt. Composiet & keramiek worden in de fabriek gemaakt waardoor deze materialen ook kunnen gelijkmatiger zijn. Bij natuursteen zie je dat niet omdat deze van zichzelf al duizenden jaren oud is en zo verwerkt wordt zoals deze in de natuur gevonden wordt.

Voordelen van composiet

Het grootste voordeel van composiet is dat er veel zelf bepaald kan worden, bijvoorbeeld de kleuren en tekeningen. Als iets geheel egaal moet zijn, dan wordt dat ook zo geproduceerd. Daarnaast kunnen ook de eigenschappen bepaalt worden. De meest voordelige eigenschappen zijn onder meer slijt-, stoot- en krasbestendig maar ook bestand tegen hitte en zuren. Tegenwoordig is composiet qua uitstraling nauwelijks te onderscheiden van de echte natuursteensoorten.

Granito

In vroegere tijden was arbeid goed betaalbaar en was het materiaal erg kostbaar. Daaruit is de techniek terrazzo werken ontstaan. Stukjes steen werden samen met beton uitgesmeerd en daarna eindeloos glad geslepen. Je noemde dat terrazzo, granito of een composiet toepassing. Tegenwoordig is composiet ook als plaatmateriaal leverbaar. De productie van die platen vindt bijna op dezelfde manier plaats als die van natuursteen. Eerst worden er grote blokken gevormd van stukjes mineraal al dan niet met beton als bindmiddel of met epoxy als alternatief. Uit die blokken worden dan met zagen platen gezaagd en verwerkt tot platen vrije maat. Het natuursteen vakbedrijf maakt naast natuursteen dan ook verschillende producten van composiet, waaronder aanrechtbladen en diverse andere werkbladen.

Keramiek verglaasd of onverglaasd

Keramiek kan verglaasd worden. Deze manier van produceren zie je veel bij vloertegels. Bij het verglazen van keramiek worden platen klei gebakken in een oven en voorzien van een glazuurlaag. Dit is een toplaag van gekleurd glazuur die de uitstraling van het materiaal bepaalt. Bij onverglaasde tegels is deze toplaag niet aangebracht. Hierdoor ontstaan belangrijke design karakteristieken zoals kleur, glans, decoratie, nuancering en technische eigenschappen als hardheid en dichtheid.

Bicottura tegels

Deze keramische tegelvloer is letterlijk tweemaal gebakken; het is een verglaasde keramische tegelvloer waarbij eerst de klei gebakken is en later (na het opbrengen van de glazuurlaag) de keramische vloertegels nog een keer gebakken worden. Net als de natuursteen komen ook veel gebakken tegels uit Italië. Indien van gekleurde klei gebruik gemaakt is spreken de Italianen van Cottoforte. Wanneer in hetzelfde proces witte klei gebruikt is spreekt men van Terraglia.

Cotto tegels

Deze keramische tegels hebben altijd een rode body en zijn poreus van structuur. De keramische Cotto tegels zijn vrijwel altijd onverglaasd, er kan dus van alles in trekken. Glazuren of verglazen kan wel, maar dat moet nagevraagd worden.

Dubbel hardgebakken tegels

Dit zijn geperste, onverglaasde keramische tegels welke bij temperaturen tot 1.250 graden gebakken worden. De term dubbelhard is ontstaan doordat in het verleden de keramische tegels bij temperaturen van 600 graden gebakken werden. Door de hogere temperatuur ontstaat er meer krimp en een betere verdichting.

Porcellanato tegels

Keramische Porcellanato tegels zijn voornamelijk onverglaasde keramische tegels op een witte of door pigmenten gekleurde body. Door de wijze van produceren zijn deze keramische tegels extreem compact en hebben een zeer geringe vochtopname.

Informeer altijd

Vraag altijd bij het natuursteen vakbedrijf na wat men adviseert en hoe men het verwerkt. Bij tegels moet men op zoek gaan naar een tegelzetter die ervaring heeft met de uitvoering die u wenst.