Bedrijven Den-Bosch

Natuursteenbedrijven in Den-Bosch. Er zijn 2 natuursteenbedrijven gevonden rond de plaats Den-Bosch, bekijk de informatie over natuursteenbedrijven.

Natuursteensoort marmer

Marmer als natuursteensoort is uit de hele wereld afkomstig en in verschillende kleuren, uitvoeringen, afwerkingsmogelijkheden en maten beschikbaar. Natuurlijk is Italië nog steeds het marmerland bij uitstek. Maar ook uit Griekenland, Turkije, Portugal en andere landen van de wereld komen prachtige soorten. U kunt kiezen uit soorten die weinig of sterk geaderd zijn. Ook is marmer in meerdere tinten verkrijgbaar, zo zijn er meer pastelachtige tinten of meer uitgesproken kleuren. De hoofdkleur van marmer is echter toch vaak wit. Marmer kent verschillende prijsklassen, prijzen kunnen varieren tussen € 40,00 per vierkante meter tegels tot aan € 3000,00 voor zeldzame soorten in plaat vrije maat uitvoering.

Marmer soorten

Marmer wordt in de geologie ook wel een metamorf gesteente genoemd. De steen krijgt onder druk en temperatuur een kristallijnstructuur, deze ondergaat dan als het ware een ‘metamorfose’. De kristalstructuur is het beste te zien aan de zijkant van een plaat marmer. De natuursteensoort marmer kent ook de toevoeging van diverse andere mineralen die de kleur geven of verantwoordelijk zijn voor de geaderde structuur. Afhankelijk van de plaats waar men de marmer afwint in de groeve kan men veel of weinig aders tegenkomen. Als afwerking kan men kiezen uit verschillende glansgraden van hoogglans, tot wat meer mat. Steenhouwers noemen hoogglans gepolijst en de matte uitvoering noemen ze gezoet.

Marmersoorten

Ajax

Ajax

Anröchter Grünstein

Anröchter Grünstein

Arabescato

Arabescato

Astir

Astir

Azarshar-Red

Azarshar-Red

Azul-Valverde

Azul-Valverde

bardiglio

Bardiglio

Bateig Azul

Bateig Azul

Beauvalon

Beauvalon

Bianco-Carrara

Bianco Carrara

Bianco-del-Mare

Bianco del Mare

Botticino

Botticino

Marmer en kalksteen kleuren

Het natuursteen vakbedrijf kent nog veel meer soorten marmer en kalksteen dan die in bijgaande voorbeelden worden genoemd, we onderscheiden:

 • Wit: Bianco Carrara, Callacata, Thassos, Astir
 • Wit geaderd: Bianco Carrara Arabescato
 • Grijs: Bardiglio, maar ook de hardsteen is grijs
 • Zwart: Nero Marquina
 • Beige: Botticino, Trani, Vidraco, Jura
 • Rood: Rosso Verona, Roja Allicante
 • Roze: Rose Aurora
 • Geel: Giallo Sienna
 • Groen: Verde Alpi
 • Blauw: Bahia azul

Het natuursteen vakbedrijf kan u precies vertellen wat er wel en niet leverbaar is en in welke maten en diktes.

Marmer uitvoeringen en winning

Marmer wordt in blokken gewonnen in de groeves. Met een draadzaag bezet met diamant wordt de marmer uitgezaagd en daarna tot dikke of dunne platen of tegels verzaagd. Afhankelijk waar de markt behoefte aan heeft worden er marmervarianten geproduceerd. U kunt natuursteen krijgen in de handelsmaten:

 • Tegels in de maten 40 bij 40 cm of 60 bij 60 cm;
 • banen vrije lengtes met een breedte van meestal 30 cm;
 • platen vrije maat in de maten van circa 200 cm hoog tot 300 cm lang meestal 2 cm dik;
 • massieve steen in allerlei diktes variërend van 2 cm tot 60 cm of zelfs dikker;
 • vrij maatwerk maten altijd op vragen bij het natuursteen vakbedrijf wat er op dat moment leverbaar is.

Marmer en kalksteen

In de geologie heeft men het naast marmer ook over kalksteen. Kalksteen bestaat net als marmer hoofdzakelijk uit kalk maar is vaker veel gekleurder dan marmer. Van beige, zwart, rood tot bruin aan toe. In het gebruik maakt men geen groot onderscheid tussen de woorden marmer en kalksteen. Marmers noemt men dan vaak de meer geaderde en getekende natuursteensoorten. Terwijl de naam kalksteen gereserveerd wordt voor de wat meer effen en minder getekende natuursteensoorten. Het geologische verschil is echter dat kalksteen niet de metamorfose heeft ondergaan, in tegenstelling tot marmer. In kalksteen vind je dan ook vaak fossielen, die tref je in marmer nooit aan. Je hebt de kennis en kunde van een natuursteen vakbedrijf nodig om de goede keuzes voor de juiste marmer te maken.